22.08.2010 16:18

Pozor na falešné studenty angličtiny a umění

Angličtina nad šálkem čaje není zadarmo

Na ulicích nebo i v obchodních centrech velkých čínských měst na cizince čeká past v podobě falešných studentů angličtiny.

Skupinka mladých sympatických lidí předstírá, že jsou chudí studenti angličtiny, kteří si za poslední peníze udělali výlet do Šanghaje a teď si s vámi chtějí procvičit angličtinu. Nebo "matka s dcerou" v nákupním centru v Pekingu, když matka hledá pro dceru příležitost, jak si procvičit angličtinu s rodilým mluvčím.

Scénáře seznámení mohou být různé, konce jsou ale vždy stejné. Po chvíli konverzace skupinka nebo matka nic netušícího cizince vybídne, aby s nimi šel do blízké čajovny a pokračovali v konverzaci u šálku čaje nebo zašli na ochutnávku čaje na výstavu, která se zde "náhodou" zrovna koná. 

Konverzace pokračuje dále, až se skupinka či dceruška při vhodné příležitosti vytratí a obsluha přinese cizinci účet. Jeden malý šálek čaje vás může vyjít i na více než 1000 Kč a kdyby se vám zaplatit nechtělo, svalovec stojící vedle obsluhy vás přiměje si to dobře rozmyslet. 

Studenti umění

U vstupu do Zakázaného města v Pekingu, ale i jinde na turisty čeká past v podobě falešných studentů umění.

Předstírají, že zde jejich třída zrovná pořádá absolventskou výstavu, ale je to jen záminka, jak vzbudit sympatie a prodat cizincům předražené "malby" i za dvacetinásobek jejich skutečné hodnoty.

Přestože obrázky jsou často na plátnu jen natištěné, student neznalému turistovi bez uzardění vysvětlí, jakým způsobem a jak dlouho malba vznikala, i které techniky malby při tvorbě údajně použil.

 

—————

Zpět